Ultrahanggal kommunikál a koboldmaki?

Ultrahanggal kommunikál a koboldmaki?

A hatalmas szemű Fülöp-szigeteki majom (koboldmaki) az egyedüli főemlős, amely ultrahanggal kommunikál, olyan magas hangon, hogy az emberi fül azt egyáltalán nem érzékeli.

Marissa Ramisier kutató szerint az új felfedezésben az ironikus az, hogy eddig némának gondolták az állatot. „Kiderült, hogy egyáltalán nem csendes élőlényről van szó, tulajdonképpen visít és mi nem is tudtunk róla” – magyarázta a Humboldt Egyetem biológusa.

A legmagasabb hang, amit az emberi fül még érzékel nagyjából 20 kilohertz. A kismajom ehhez képest 70 kilohertzen visít és 91 kilohertzig képes érzékelni a hangokat. Ezek a képességek a denevérekkel teszik egy ligába a főemlőst. Eddig azt gondolták, hogy a majmok és más főemlősök hasonlóan hallanak, mint az emberek.

Az állat a Fülöp-szigeteken él, az egyik legkisebb főemlősről, alig nagyobb egy ember öklénél. Mivel majomról van szó, közeli rokonságban áll az emberszabású majmokkal és az emberrel, de nagyon sokban hasonlítanak a lemúrokra, vagyis a makikra, amelyek szintén a főemlősök rendjéhez tartoznak. Egyik jellegzetességük, hogy hatalmas szemeik vannak.

Nagyon nehéz vizsgálni a koboldmakikat, mert veszélyeztetett állatfaj és nagyon rosszul viseli a fogságot. Így a kutatóknak gyorsnak és kreatívnak kell lenniük. Hat koboldmakit fogtak el Mindanao szigetén és mindegyiket egy-egy hangszigetelt dobozba zárták. Itt különböző frekvenciájú hangokat adtak le nekik és rögzítették az agyi aktivitásukat. A vizsgálatok nagyjából egy óráig tartottak, majd a koboldmakikat visszaengedték a vadonba.

Ahhoz pedig, hogy a koboldmakik hangját is hallják, denevéreknél használt hangrögzítőket helyeztek el. Az állatok 67-79 kilohertz közötti frekvencián visítottak, a legtöbbször 70 kilohertz körüli hangot adtak ki.

A tudósok még nem tudják, hogy a koboldmakik miért ilyen frekvencián kommunikálnak – akár egy privát csatorna is lehet, amelyen csak ők tudnak beszélgetni egymással, így a ragadozók nem tudják megtalálni őket.

Forrás: index.hu